Hållbart på riktigt

På Gotlands Strumpfabrik vet vi att de flesta vill göra rätt och värna om miljön när de köper kläder och accessoarer. För att kunna göra det måste du kunna se igenom textilindustrins miljökommunikation och helst ha insyn i tillverkningskedjan, som oftast sker långt borta i fjärran land. Det kan vara frustrerande, för att inte säga omöjligt. Det är därför vi bestämde oss för att bevisa att det går att tillverka i Sverige och betala avtalsenliga svenska löner. Vi väljer garnleverantörer som tycker att det är viktigt med hållbar produktion och sund djurhållning. Du kan tryggt vända dig till oss för kläder och strumpor. Om du har vägarna förbi Boge, visar vi gärna vår tillverkning. Vår produktion bygger på mekanik och flinka fingrar, inte kemikalier och barnarbete!

Vi gör det lätt att göra rätt. Unna dig lyckliga fötter och handla hållbart på riktigt!

 

Vi tillverkar allt från grunden

Strumporna tillverkas på helmekaniska stickmaskiner daterade 1940 - 1980. Efter stickning återstår ett antal manuella moment. Varje strumpa hanteras många gånger efter stickning. Den skall skiljas, vändas, sys ihop i tån, tvättas, torkas, vändas tillbaka, formas, synas, paras ihop, paketeras och märkas. Varje moment kräver skickliga händer och omsorg om detaljer.

Klädtillverkningen börjar med att vi stickar tygstycken på flatstickningsmaskinen. Därefter tvättas och/eller valkas och torkas tyget. Det torra tyget får vila en stund innan tillskärning, sömnad och press. Vi skär del för del manuellt. Sömnaden sker på olika symaskiner, var och en specialiserade på en viss typ av söm. En del av våra modeller behöver flyttas mellan 6 olika symaskiner innan de är klara för pressning.

 

Kemikalier

Det pratas mycket om kemikalier i textilbranchen. Det sätt vi tillverkar på kräver två typer av kemikaler; olja till stick- & symaskinerna och det tvättmedel vi använder för att tvätta de färdiga produkterna. Oljan vi använder är helt giftfri och tvättmedlet ekoligiskt. Vi behöver inget annat.

 

Ull ≠ Ull

Vår råvara är ullgarn. Våra garner köper vi från spinnerier i Europa. Tyvärr försvann tillverkningen av industrigarn ifrån Sverige under 70-talets teko-kris. Att använda etablerade Europeiska spinnerier garanterar att vi får garner som lever upp till en hårdare lagstiftning vad gäller kemikalieanvändning. Våra leverantörer gör mer än så. De är ledande i utvecklingen mot en hållbarare textilindustri!

Det pågår några utredningar och projekt för att främja användningen av den svenska ullen, vilket vi inte aktivt driver men med spänning följer. Den svenska ullen har varierande kvalitet. Det finns både "stickig" och mjuk ull, samt allt däremellan. Vi kommer inte att släppa på kravet att våra produkter skall vara mjuka och sköna att använda, bara för att ullen skall vara svensk.

Mohair är en ullfiber från angorageten. Den använder vi mest i strumporna för att få en riktigt slitstark produkt. Vår garnleverantör använder CMS märkt mohair. Läs mer här: Certified Mohair Standard.

Det är många faktorer att ta ställning till vid val av garnleverantör och garn,

  • Känsla (fiberdiameter och fiberlängd)
  • Information om djurhållning (Animal Welfare märkning)
  • Kemikalieanvändning vid beredning,
  • Slitstyrka
  • Miljömärkning (t ex Oekotex)
  • Tillgänglighet och ordervolymer
  • Pris och fraktvillkor

 

Textile & Fashion 2030 -Sustainability by Sweden

I miljödepartementets beslut om att etablera en nationell plattform pekas SMF (små och medelstora företag) ut som en särskilt viktig målgrupp för omställningen mot en mer hållbar textil- och modeindustri. Handlingsplanen beskriver hur plattformen ska arbeta med företagen för att de ska kunna utveckla sitt hållbarhetsarbete. Centralt i detta arbete är den så kallade Framstegsmodellen som är ett verktyg med syfte att supportera små och medelstora företag att utveckla sitt hållbarhetsarbete.

Textile & Fashion drivs av Högskolan i Borås.

Vi är anslutna till programmet och använder Framstegsmodellen för att identifiera förbättringsområden.
Vi är långt framme i vårt hållbarhetsarbete, men vi vill bli ännu bättre!

Du kan läsa mer om programmet här.

 

Vi har ingen miljömärkning

Miljömärkning är en djungel av administrativa krångligheter, anpassade för de större företagen. Vår övertygelse är att vi med vår lokala och helt transparanta produktion, hållbarhetsmässigt överträffar alla extra dekaler som befintliga miljömärkningar kan ge. Vi visar gärna upp vår produktion för enskilda eller grupper. Slå en signal för mer information och bokning. Du kan också fråga när du kommer till butiken i Boge. Har du tur så kan vi ordna en visning direkt. Det beror lite på hur bemanningen ser ut just den dagen.

 

Små saker som också kan göra skillnad

Att som litet företag jobba hållbart innebär många saker i stort och smått. Det vi är mest stolta över och som gör mest skillnad är givetvis vår svenska (Gotländska) produktion. Men, vi stannar inte där. Vi gör mycket annat också:

  • Vi jobbar aktivt med att reducera spill. Nästan allt stickat tyg används i produkterna. Små bitar blir handledsvärmare, mössor och blommor. Bara smulor blir kvar. De sparar vi nu för att återvinna i nya spännande produkter.
  • Vi har givetvis kollektivavtal.
  • Vi jobbar på en lösning där vi kan tvätta våra material och produkter i regnvatten.
  • Vi väljer alltid lokala leverantörer där det är möjligt, oavsett vad det gäller.
  • Ullkläder behöver inte tvättas lika ofta som motsvarande produkter i andra materials så du kan fortsätta spara på miljön,
    långt efter det att produkterna kommit hem till dig
  • Vi hjälper människor till arbete genom att erbjuda praktik och arbetsträning.
    Flera av våra medarbetare under åren har börjat med en arbetsträning hos oss.
  • När du köper en produkt från oss i fysisk butik eller på mässa packar vi alltid i miljövänliga papperspåsar.
  • Vi slänger inte tomma garnkoner (det blir en hel del under ett år!). Vi skänker dem till olika slöjdprojekt, dagisverksamheter eller småslöjdare. Hör av dig om du är intresserad!
  • Vi har öppet vår verksamhet året runt.

Det är därför vi är Hållbara på riktigt!

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen