Om oss bakom Gotlands Strumpfabrik

Människorna bakom verksamheten är Ulrika Ek och Urban Gustavsson, båda födda på 60-talet i Norrbotten respektive Södermanland.  Följ med oss på vår resa, som är långt ifrån slut. Här berättar Ulrika sin version av hur det kom sig:

Från tung internationell fordonsindustri till närproducerat och hantverksmässig textilindustri

I mars 2011 tog jag ett vågat beslut: Att hoppa av mitt välbetalda högstatusjobb för att bli "textilkonstnär" på heltid. Det blev ett slags livs-experiment. Tillsammans med min make Urban bygger vi nu upp vårt avtryck i den Gotländska myllan: Gotlands Strumpfabrik. 

Det var absolut inte självklart att det skulle bli ullstickeri. Vi har delade minnan av hur det kom sig, annars är vi överens om det mesta. Min version är att det var en kombination av hål i strumpan, fredagkväll med lite för mycket rödvin och en annons på Blocket: strumpstickeri till salu. Dagen efter åkte vi 50 mil norrut för att undersöka objektet. Det blev ingen affär då, men, en hel del gemensam tid i bilen. Drömmar om åretrunt-boende på Gotland och drivkraften att bygga upp något från grunden.

Första lasset med strumpstickningsmaskiner kom till ön 2012. Vi visste knappt vad som var upp och vad som var ner på maskinerna. Det var så långt ifrån plug-and-play det gick att komma. Tusentals timmar med misslyckade försök, skruvande, klurande och smörjande. Men, till slut lossnade det och vi behövde nya problem: Ett flatstickeri till salu i Norrbotten. Vi får nog plats. Det köper vi. Klädtillverkningen i Boge var igång och året var 2016.

All tillverkning sker i en gammal loge i Boge socken på Gotland. Urban har med varsam hand och renoverat den till oinkännlighet på insidan. Allt är anpassat till den verksamhet vi bedriver. På utsidan ser den ut som vilken gammal lada som helst. Vi köper ullgarn från spinnerier i Europa. Det är vår råvara, som vi med mekanik och handkraft omvandlar till kläder och accessoarer i ull. Som mest har vi haft fyra åretrunt-anställda. Pandemin har gjort att vi tvingats dra ner på verksamheten och avvakta det nya normala. Vi kämpar på med reducerade resurser, men vägrar att ge oss.

Vi visste inte vart vi var på väg när vi började.
Nu vet vi att vi inte är framme.
Vi har fortfarande inte en aning om vart vi skall.
Men, vi vet att vi en dag kommer dit.
Och, då kommer vi att veta var vi är.
 
Urban-ich-Ulrika

 

Drift & produktion: Wikinggruppen

Produkten har blivit tillagd i varukorgen